Welkom op de andrewils.nl
Eurovisie Songfestival

Het Eurovisiesongfestival is sinds 24 mei 1956 een jaarlijkse
 presentatie en competitie van liedjes en wordt uitgezonden
 op televisie door heel Europa;

download (1)


Ga naar 1956 t/m 1969


Ga naar 1970 t/m 1989
 

1956

Het Eurovisiesongfestival is sinds 24 mei 1956 een jaarlijkse presentatie en competitie van liedjes en wordt uitgezonden op televisie door heel Europa; sinds 1967 wordt het festival ook in landen buiten Europa uitgezonden. Verder is het festival op het internet te volgen. Het festival heeft de naam te danken aan het Eurovision TV Distribution Network, een onderdeel van de Europese Radio-unie (EBU). Aan het songfestival kan ieder actief lid van de EBU meedoen, waardoor ook enkele landen die net buiten Europa liggen mee kunnen doen. Het betreft landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Azië. Sinds 2015 doet ook Australië mee aan het festival ondanks het feit dat het geen lid is van de EBU.

Openingsmuziek:

Voordat het Eurovisiesongfestival begint wordt het officieel geopend met de prelude van het door Marc-Antoine Charpentier gecomponeerde Te Deum.
 

Grote Vijf:

Een aantal landen komt, onafhankelijk van hun eindplaats in de finale van het voorgaande festival, automatisch in de finale. Deze landen hoeven dus niet aan te treden tijdens een van de halve finales.

Bij de oprichting van de zogenoemde Grote Vier in 2000 bestond die uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zij danken hun gegarandeerde finaleplaats aan hun financiële steun aan het festival. In 2011 werd het terugkerende land Italië aan dit gezelschap toegevoegd, waardoor de Grote Vier, de Grote Vijf werd.

In 2015 mocht Australië, waar het Eurovisiesongfestival wordt uitgezonden en populair is, ter ere van het zestigjarig jubileum van het festival meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Het land nam direct plaats in de finale. Australië zou aanvankelijk alleen een volgende keer mogen meedoen als ze in 2015 zouden winnen. Hoewel ze vijfde werden, deden ze vanaf dat jaar toch telkens mee. Nu moest het land echter wél eerst in de halve finale aantreden. Desondanks heeft het land toch elke keer de finale gehaald.
 

Geschiedenis:

Het eerste festival: 1956

Deelnemers: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland

Het eerste songfestival, gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo, was een geesteskind van de EBU. Het eerste festival vond plaats in 1956, toen zeven landen meededen, ieder met twee liedjes. Twee landen, Denemarken en Oostenrijk, werden gediskwalificeerd omdat hun aanmelding te laat binnenkwam. Het Verenigd Koninkrijk koos ervoor niet mee te doen, omdat daar al het Festival of British Popular Songs werd georganiseerd.

Refrain, gezongen door Lys Assia, die gastland Zwitserland vertegenwoordigde, was het winnende lied van het allereerste Eurovisiesongfestival.

Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen.
Het was De vogels van Holland gezongen door Jetty Paerl.

1956 -   Zwitserland - Frans - Lys Assia – Refrain - Musescore

Nederland op Eurovisie Songfestival

Nederland is een van de zeven landen die al sinds de eerste editie (1956) deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. In totaal heeft Nederland 60 keer deelgenomen. Alleen België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren nog vaker van de partij. Nederland won de competitie vijf keer.

Resultaten:

Door de jaren heen heeft Nederland zeer wisselende successen gekend op het songfestival. Vaak eindigden de Nederlandse inzendingen in de middenmoot, met soms een uitschieter naar boven, maar vaker naar beneden toe. Ondanks veel resultaten in de middenmoot is qua overwinningen Nederland een relatief succesvol songfestivalland. Van de 60 deelnames eindigden 26 inzendingen bij de beste tien.
 

Vijfmaal won Nederland het songfestival:

1957: Corry Brokken – Net als toen - Musescore

1959: Teddy Scholten – 'n Beetje  - Musescore

1969: Lenny Kuhr – De troubadour (deze overwinning moest gedeeld worden met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) De troubadour - Musescore

1975: Teach-In – Ding-a-dong  - Musescore

2019: Duncan Laurence - Arcade - Musescore
 


Vijf keer eindigde Nederland helemaal onderaan:

1958: Corry Brokken – Heel de wereld

1962: De Spelbrekers – Katinka

1963: Annie Palmen – Een speeldoos

1968: Ronnie Tober – Morgen

2011: 3JS – Never alone (halve finale)

De Spelbrekers en Annie Palmen waren de enige inzendingen van Nederland die geen enkel punt kregen. De inzending van de 3JS eindigde als laatste in de tweede halve finale.

Het succesvolste Nederlandse songfestivalliedje is Arcade van Duncan Laurence uit 2019. Nederland won toen het songfestival met 498 punten.
 

Corry Brokken verdedigt haar titel in 1958, maar eindigt deze keer als laatste
Teddy scholten winnaar in 1959
Lenny Kuhr en schrijver David Hartsema na de gedeelde Nederlandse overwinning op het Eurovisiesongfestival 1969
Popgroep Teach in  van Schiphol naar Stockholm voor Eurovisie Songfestival
Logo andrewils.nl
Duncan Laurence winner of the 2019 Eurovision  Songcontest
Dank Wikipedia
[Home] [Tijdlijn] [Community] [Eurovisiesongfestival] [1956 t/m 1969] [1970 t/m 1989] [Vera Lynn] [Rogier van Otterloo] [Midifile]
hit counter